Gruzja to uroczy region położony na pograniczu Europy oraz Azji.

Gruzja to cudowny kraj znajdujący się na pograniczu Europy oraz Azji. Kuchnia gruzińska jest tymczasem znana na całym świecie. Jest nie tylko pyszna ale również treściwa i bardzo aromatyczna. Duży wpływ na to mają przyprawy jakie używane są do przyrządzenia posiłku. Do uzyskania wyjątkowego smaku potraw wykorzystywane są przyprawy: olendra, czosnek, kminek, tymianek, rozmaryn, mięta, imbir, szafran, cynamon oraz papryka. Dodatkowo, bardzo często dania wzbogacane są orzechami włoskimi dzięki czemu pozyskują swój niepowtarzalny smak.

svanska sól

Wartymi uwagi są gęste zupy, w szczególności: adżabsandali – gruzińskie leczo z bakłażana, cukinii, ziemniaka, cebuli, papryki i pomidora, czichirtma – gruziński rosół czy charczo – gruziński gulasz. Do najbardziej popularnych dań głónych możemy śmiało zaliczyć chaczapuri czyli zapiekany placek serwowany z rozmaitymi dodatkami. By poczuć ten niepowtarzalny smak wyśmienitych potraw nie trzeba wyjeżdżać, aż do Gruzji. Możemy wybrać się do jednej z polecanych restauracji, która z wielką przyjemnością przyrządzi dla nas pyszne potrawy.